AMANDA SHIRES – TAKE IT LIKE A MAN

Artiest info
Website
facebook
Label: Silver Knife Records / Ato Records

Begin maart werd zangeres, songschrijfster en violiste Amanda Shires 40 jaar jong en dat vond deze echtgenote van Americana singer-songwriter Jason Isbell de gepaste gelegenheid om haar nieuwe zevende soloplaat “Take It Like A Man” op de platenmarkt los te laten. De van origine in Lubbock, Texas geboren muzikante verhuisde naar Nashville waar ze met Jason Isbell trouwde in 2013, een kind met hem kreeg en sinds 2011 in zijn begeleidingsband ‘The 400 Unit’ als harmony vocaliste en violiste optrad.

Haar vorig soloalbum “To The Sunset” dateert van 2018 en vorig jaar bracht ze ook nog een kerstalbum “For Christmas” uit. Voor “Take It Like A Man” werkte ze nauw samen met multi-instrumentalist Lawrence Rothman, een 40-jarige singer-songwriter uit Los Angeles die op de songs meespeelt op gitaren en drums, maar vooral bijdraagt op keyboards en piano en ook de producer van deze nieuwe plaat is geworden. Echtgenoot Jason Isbell levert ook mooie spandiensten op gitaar af bij elk van de tien nummers op het album en hij componeerde mee aan de song “Don’t Be Alarmed”.

De albumtiteltrack “Take It Like A Man” hebben we in een live gebrachte uitvoering op de eerste video meegegeven, net als de samen met Maren Morris gebrachte ballad “Empty Cups” die u op de tweede video eveneens live gezongen kunt beluisteren. Maren Morris is een 32-jarige singer-songwriter die net als Amanda Shires zelf ook deel uitmaakt van de in 2019 opgerichte vrouwengroep ‘The Highwomen’ naast ook nog Brandi Carlile en Natalie Hemby.

Sinds ze als muzikante begon op te treden stond Amanda Shires op het podium met o.a. Rod Picott, Chris Isaak, ‘DeVotchka’, Todd Snider en de betreurde artiesten John Prine, Neal Casal en Justin Townes Earle maar de laatste tien jaar was er toch voornamelijk aandacht voor haar solowerk en haar optredens bij ‘The Highwomen’ en bij ‘Jason Isbell & The 400 Unit’. De songs op “Take It Like A Man” werden door Amanda Shires geschreven tijdens de lange corona-lockdownperiode en gaan over haar leven als vrouw, echtgenote en moeder in die turbulente en zwaar op een relatie wegende tijden. Dat de emoties en de oprechte songteksten in deze tien nummers opvallen hoeft dus niet te verbazen.

Het is voornamelijk in songs als opener “Hawk For The Dove”, “Fault Lines”, nieuwste single “Bad Behavior”, “Stupid Love”, ”Lonely At Night” en de beklijvende slotsong “Everything Has Its Time” dat die diepste emoties vrij hoog oplaaien. Hopelijk voelt Jason Isbell zich niet al teveel persoonlijk aangesproken door sommige harde woorden in die liedjes. Dat hoeft echter niet want er zijn daarnaast meer dan voldoende verwijzingen naar het liefdesvuur dat nog steeds brandend is tussen beide partners in hun huwelijk. “Take It Like A Man” is alweer een zeer hoogstaand werkstuk van Amanda Shires.

(valsam)